Sådan virker en Luft til luft varmepumpe

Sådan virker luft til luft varmepumperBåde luft til luft og luft til vand samt jordvarme anlæg er baseret på samme grundlæggende teknologi, der udnytter egenskaberne i en særlig væske til at udtrække varme fra luften eller jorden og overfører den til boligen.

Væsken har et meget lavt kogepunkt, der er helt anderledes end det vi kender fra vand. Måske har du prøvet at få gas på fingrene ved påfyldning af en lighter – her vil du opleve at gassen koger og fordamper, så snart den forlader flasken- og dem køler  enormt effektivt på din hud. Det der sker er, at gassen trækker varmen væk fra din hud, når den bobler på den( koger på den).

Når vand koger, er det også muligt at holde hånden på bunden af gryden uden at bræde sig, da vandet trækker varmen ud af grydens bund.

Det er denne egenskab, som udnyttes i varmepumperne.

Ved at sammenpresse gasformen til væske med en kompresser i udedelen af varmepumpen og lade væsken blive til gas i et tyndt rør lige når den kommer forbi en blæser, kan varmen i luften trækkes over i gassen og transporteres ind i indeenheden, for derefter at frigive varmen og igen sende gassen ud og pressen den sammen til væske.

Et lukket og sikkert system

Det hele kører i et lukket system, som en radiator og det er kun væsken der løber ind i boligen gennem rør, der bliver ikke trukket luft med ind.

Inde i boligen har vi indedelen af varmepumpen. Den er koblet sammen med udedelen med 2 tynde rør, som føres ind gennem væggen.

Indedelen bliver varmet op af væsken i rørene og i selve indedelen sidder der flere blæsere, der blæser varmen ud i lokalet – foran blæserne sidder et filter, så luften i boligen samtidigt renses.

Luftcirkulationen skaber en mere effektiv opvarmning og mulighed for at booste, men giver også fordele for indeklimaet, særligt i kraft af filtreringen.

Den hænger bare på væggen

Når luft til luft varmepumpen først er installeret og du har fået den justeret ind til korrekt temperatur, vil den i langt de feste hjem, bare være ”noget der hænger på væggen”.
Du behøver ikke rende og pille i indstillinger konstant eller være irriteret over støjgener.

Den er der bare og det eneste du skal gøre, er at sørge for service 1 gang om året, hvor udedelen serviceres og indedelen rengøres.
Under serviceeftersynet efterfyldes kompressor og anlægget trykprøves og filtre i indedelen skiftes (afhænger af aftalens type)
Mere behøver du ikke gøre og det er let sluppet kontra f.eks. et pillefyr, der skal påfyldes ofte og renses.

Ekstraudstyr

Det er forskellige hvilken type ekstraudstyr du kan få til din nye luft til luft varmepumpe. Vi tilbyder GSM modul til de fleste, der muliggøre justeringer af temperatur m.m. fra en app. Udvalgte modeller har også indbygget wifi, så du slipper for at tilkøbe et GSM modul. Det er særligt velegnet ved montering i sommerhuse, så du kan skrue op for varmen, eller tænde for aircondition når du skal en tur i sommerhuset.

Udeskjuler har vi til alle pumperne og her kan du vælge mellem flere farver.
Bygger du selv en, så sørg for god ventilation omkring udedelen og mulighed for kondensvand kan løbe væk uden at komme i berøring med træet.

Det kan ikke anbefales at isolere en udeskjuler, da du risikerer at overophede komponenterne – særligt i sommerhalvåret.

Sådan vælger du en luft til luft varmepumpe

Der er flere udfordringer i forbindelse med at vælge den rigtige varmepumpe til boligen. De fleste huse er ikke bygget perfekt til f.eks. luft til luft varmepumpebrug, hvor en et plansløsning med få rum og lidt gangplads er ideel.

Flere etager, lange fordelergange og mange vinkler gør det svært for luften at cirkulere ens og dermed også temperaturen. Ulempen kan være for meget varme i rummet med varmepumpe enheden og alt for lidt ude i de små værelser længst væk fra pumpen.

I langt de fleste tilfælde kan udfordringerne løses, ved at vælge en varmepumpe med høj kapacitet og eventuelt tilføje et varmeflytningssystem eller en ekstra indenehed. Her på siden angiver vi hvilken boligstørrelse hver varmepumpe passer til, så det er nemt at overskue om pumpen har høj nok kapacitet.

Bemærk, at en lille varmepumpe der presses til at kører i højeste gear hele tiden, vil være langt mindre økonomisk end en pumpe med korrekt kapacitet- også selv om der står A+++ på dem begge.

Det kan ganske enkelt ikke betale sig at spare på varmepumpeprisen – det vil kun give mindre energibesparelse og blive dyrt på den lange bane.